Solelo-logo

Solceller

Fantastiskt läge att skaffa solceller

Intresset för att producera egen solenergi har ökat rejält. En vanlig villa förbrukar ca 20 000 kWh årligen, så en solcellsanläggning är en bra investering för de allra flesta.

Investera klimatsmart

Förutom den uppenbara miljöaspekten med att installera solceller anser vi på Solelo att man ska se solceller som en form av sparande eller investering.

Installerar man solceller för ca 100 000 kronor kan man få en minskad elkostnad på ca 9 000 kronor/år.

Om man investerar sina pengar i solceller i stället för att ha dem ”vilande” på ett bankkonto så får man alltså en avkastning på 9%. Det är en avsevärt mycket bättre sparform än om man har pengarna liggande på banken.

Ett urval av våra produkter

Vi erbjuder våra kunder solpaneler av hög kvalitet. Vi anpassar er anläggning efter ert önskemål.

Se våra prisexempel.

Anpassade lösningar

Vi erbjuder lösningar till

Privatpersoner

Företag/Industrier

Jordbruk

Prisexempel

Priserna nedan avser komplett och nyckelfärdig installation.

4,2 kWp

Alla tak är olika och dessa priser är riktlinjer.
* kr
  • 12 paneler som ger en takyta på ca 22 m²
  • Ger cirka 4 200 kW per år
  • Med en möjlig besparing på 5 460 kr /år

7,7 kWp

Alla tak är olika och dessa priser är riktlinjer.
* kr
  • 22 paneler som ger en takyta på ca 42 m²
  • Ger cirka 7 700 kWh per år
  • Med en möjlig besparing på 10 010 kr /år
Populär

13,3 kWp

Alla tak är olika och dessa priser är riktlinjer.
* kr
  • 38 paneler som ger en takyta på ca 70 m²
  • Ger cirka 13 300 kWh per år
  • Med en möjlig besparing på 17 290 kr /år

*På grund av det rådande läget med svajiga priser på material etc, kan vi tyvärr inte presentera rättvisa siffror gällande priset.

Alla tak är olika och dessa priser är riktlinjer. Vi anpassar anläggningen för just ert tak så ni får ut så mycket som möjligt av er anläggning. Priserna i prisexemplen är komplett med installation samt avdraget för grön teknik är medräknat. Det går även bra att köpa färdiga eller anpassade paket för egen installation**

Läs mer om det gröna avdraget under ”Frågor & svar” längst ner på denna sidan

**Installation måste utföras av behörig elektriker.

Våra leverantörer och produkter

CE-märkta

Vi arbetar endast med seriösa och kända tillverkare av solceller och växelriktare, vilka är godkända för den svenska marknaden samt CE-märkta. Vi har ett flertal olika märken och modeller på solceller och växelriktare, med produktgarantier och effektgarantier på upp till 30 år.

Produktutbudet är stort för att möta våra kunders olika önskemål. Det kan kännas som en djungel att välja rätt lösning för just er anläggning, men ni kan känna er trygga då vi själklart hjälper er med detta!

Vi har bland annat ”all black”-paneler för ett snyggare helhetsintryck, Offgrind-system, batterilager, markställning m.m.

Vi anpassar er anläggning efter ert önskemål.

Våra lokaler finns i Hudiksvall och Bergsjö

Vi installerar primärt i Gävleborgs- och Västernorrlands län

Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök & offert.

Sverige Mall Map.png

Tidigare installationer

Titta på några av våra tidigare projekt hos våra kunder

Solpanel #1

Solpanel #5

Solpanel #2

Solpanel #6

Solpanel #3

Solpanel #7

Solpanel #4

Solpanel #8

omdömen

Några ord från våra kunder

Tar Rating Five.png

Smidig lösning

Allt gick smidigt, från offert till slutförande.

Erik H.

Tar Rating Five.png

Utmärkt

Solelo genomförde installationen precis enligt överenskommelsen.

Johan E.

FAQ

Frågor & svar om solceller

Bygglovet har lättats för installation av solceller, så i regel behövs inte bygglov sökas. Dock ska man alltid kolla med sin kommun om vad som gäller för just sin fastighet.

Onsdagen den 25/11 2020 röstade riksdagen igenom regeringens förslag om ett grönt avdrag för installation av förnybar energi.

Detta innebär i korthet att privatpersoner får ett avdrag på 20% för installation av solceller och 50% avdrag för installation av batterilagring samt laddstationer. Avdraget innefattar arbete samt materialkostnad.

Avdraget fungerar som den nuvarande skattereduktionen ”rot/rut” där vi som utförare gör avdraget direkt på fakturan och ansöker sedan om skattereduktionen till skatteverket.

Max 50 000 kr per person/år. Vilket gör att man kan dra nytta av skattereduktionen från år till år om man vill bygga ut sin anläggning eller installera mer förnybar teknink såsom batterilager eller laddstolpe.

Smidigt och enkelt.

Solceller är en bra investering både för miljön och plånboken. Priserna på solceller har sjunkit med 75-80% de senaste åren. Prissänkningen beror på att intresset för solceller har stigit i många länder. Bara i Sverige ökade de privata installationerna med 46 procent mellan år 2020 och 2021, enligt Energimyndigheten. Solceller har dessutom lång livslängd. Visst, det tar ungefär 8-10 år innan du tjänat in pengarna, men solceller har en livslängd på upp till 30 år. Om man installerar solceller för ca 100 000 kr får man en minskad elkostnad på ca 10 000-12 000 kr per år. Om man räknar med inflationen och de årligt ökade elpriserna så kan investeringen betala sig ännu snabbare.

Det bästa läget att installera solceller är i söder riktning. Men det går även bra att installera i väst och öst. Om man monterar dem i väst eller öst så brukar man räkna med en effektförlust på ca 10 % jämfört med om man monterar i söder. Man kan även installera solceller i olika riktningar. På så sätt får man en jämnare produktion över hela dagen. Man har även börjat att montera solceller i norr. Detta är tack vare att priserna på solceller har gått ner och att dom blivit effektivare. Dock ska man ha lägre lutning på solcellerna i norr upp till ca 25 grader. Solceller mot norr ger ca 65 % av vad solceller mot söder ger.

Solceller kräver minimalt med underhåll. Dom kan givetvis bli smutsiga men detta försvinner normalt när det regnar. Det går givetvis att rengöra sina solceller. Men använd då största försiktighet, gå ej på dem och använd inget som riskerar att repa ner dem. Dock måste man alltid kolla till sin anläggning med jämna mellanrum.

Ja det gör dom. Dock producerar dom ingen el när snön ligger på dom. Men det är ändå inte så mycket soltimmar vintertid så förlusten är inte så stor. Men om du ändå väljer att avlägsna snön, antingen för att du vill att dom ska producera eller för att det är för mycket snö på taket/solcellerna så tänk på att ta det försiktigt. Gå ej på dom och använd inget som kan riskera att repa ner dom. Solcellerna har en glatt yta så om det blir töväder och du har bra lutning så glider snön av lätt.

Innan ni installerat era solceller så gör vi en föranmälan till ert elnätsbolag. Dom vill då ha dokumentation på produkterna vi ska installera åt er så dom ser att dom är godkända. När installationen är klar så anmäler vi även detta. Ni anmäler då att du framställer förnybar el och de ordnar då ett så kallat inmatningsabonnemang till er så ni kan mata in eran egen producerade el på elnätet. Detta måste också göras för att ni skall kunna få skattereduktion. Elnätsbolaget byter då eran elmätare som kan läsa av detta. Bytet av elmätare sker kostnadsfritt ifrån ert elnätsbolag.

Vi hjälper er givetvis med all dokumentation och föranmälan/anmälan.

Av elnätsbolaget får du ersättning för avlastning av elnätet
För såld överskottsel får du spot-pris + eventuellt pris du förhandlat dig till av ett elhandelsbolag
Skattereduktion på 60 öre kWh för inmatad överskottsel, högst det antal kWh du tagit ut från elnätet och max 30 000 kWh per kalenderår
Elcertifikat och ursprungsgarantier
Bäst besparing gör man själv och för miljön om man använder så mycket som möjligt av den egenproducerade elen. Man avlastar då elnätet och reducerar behovet av att köpa in el. Man får helt enkelt elplanera.

Läs mer om reglerna på skatteverket.

Mikroproducent är du som framställer förnybar el, vilket solel är.

Den el som du producerar kan du antingen förbruka själv eller mata ut på elnätet.

Man brukar räkna med att man använder ca 50 % av den egenproducerade elen och resten säljs ut på elnätet. Detta kallas överskottsel. Du får även skattereduktion på denna del. Den som levererar överskottsel kallas för mikroproducent.

Reglerna i korthet.

Det är bara din inkomstskatt som påverkas om du bara har en mikroproduktionsanläggning på din privatbostad och inte bedriver någon näringsverksamhet. Det beror på att din anläggnings installerade toppeffekt sannolikt kommer att ligga lägre än 500 kilowatt. Då behöver du inte betala energiskatt på el.
Du behöver inte registrera dig för moms, förutsatt att du inte att har en försäljning på 30 000 kronor eller mer före moms.
Du behöver inte heller ansöka om F-skatt, eftersom du varken bedriver näringsverksamhet eller utför ett arbete.
Det är olika regler beroende på om du installerar dina solceller på din privatbostad eller din näringsverksamhet.

Läs mer om reglerna på skatteverket.